Vinkkejä hääsuunnittelun aloittamiseen!

Kun hääpäivä on päätetty, on aika suunnitella häitä!

Opintojen yhteydessä sekä työkseni olen tehnyt tapahtumatuotantoja, joten ei varmasti ole ihme, että häiden suunnitteluun aion panostaa itse paljon ja se tuntuu olevan täysin oma juttuni. Kun tuleva sulhanen myöskin toivoo, että vastaan hääjärjestelyistä, toki häntä unohtamatta, on läppärini sauhunut 🙂

Netistä ja lehdistä löytyy paljon erilaisia listoja siitä, mistä kannattaa lähteä liikkeelle ja mitä pitäisi pohtia mihinkin aikaan. Aikataulut ovat rakenteeltaan hyvin samanlaisia, mutta eroja ja mielipiteitä on myös listojen suhteen paljon. Mielestäni tähän vaikuttaa hieman se, että mitkä asiat kokevat tärkeiksi ja mihin halutaan erityisesti panostaa. Liikkeelle lähtemiseen vaikuttaa myös paljon se oma aikataulu. Meillä suunnittelun alkaessa oli aikaa reilu puolitoista vuotta. Vinkkinä suosittelen, että lähtekää ensin liikkeelle isoista linjoista ja viimeisenä keskittykää pienempiin yksityiskohtiin.

Hääpäivän päättäminen
Hääpäivän päättämiselle on monta eri vaihtoehtoa ja suuntaa. Osalle on tärkeää, että hääpäivä on tietty päivänmäärä ja osalle sillä ei ole niin väliä. Itse lähdimme liikkeelle siitä, että haluammeko mennä naimisiin tänä, ensi vai seuraavana vuonna. Ja sen jälkeen mietimme toive kuukautta. Meille valikoitui vuosi 2021 ja elokuu. Lisäksi mietimme, että ovatko häät perinteisesti lauantaina vai jokin muu päivä. Lauantai oli meille ehdoton päivä ja kun mietimme tarkemmin toivoimme, että juhlapaikan pystyisi varaamaan perjantaista sunnuntaihin. Minulla oli yksi viikonloppu elokuusta mielessä, mutta päätimme lähteä ensin etsimään hääpaikkaa. Meille tärkeämpi oli hyvä hääpaikka kuin tietty päivänmäärä.

Muistikirjan tai -vihon hankkiminen
Hääsuunnitteluun löytyy paljon erilaista kirjallisuutta, joihin suunnitelmat pystytään tekemään suoraan. Vinkkeinä esimerkiksi: Wedding PlannerWedding PlannerHääsuunnittelukirja ja Häitä päin. Kirjaa kannattaa myös bongailla erilaisilta hääkirpputoreilta 🙂

Netistä löytyy myös muutamia erilaisia sivustoja, joilla pystyy myös seuraamaan listoja ja aikatauluja. Itse käytän Tahtoo palvelua netissä, jossa pystyn seuraamaan valmiita tehtäviä sekä lisäämään sinne myös omia tehtäviä lisää. Lisäksi mm budjetin seuranta onnistuu. Toinen palvelu johon olen tutustunut on Häät.fi hääpolku jossa myös onnistuu tehtävien seuraaminen sekä budjetointi.

Jos kirja ei ole juttusi on myös paljon muita mahdollisuuksia. Itse käytän tällä hetkellä tahtoon palvelua tehtävien seuraamiseen, mutta sen lisäksi ihan vain vihkoa, johon kirjoitan kaikki tarjouspyynnöt ja hinnat ylös.

Häiden ideointi
Häissä mielestäni tärkeintä on se, että häät ovat hääparin näköiset. Onkin siis tärkeää, että alussa mietitään yhdessä, millaiset häät kummatkin haluavat. Keskustelkaa yhdessä omista haaveista, toiveista. Näistä voi löytää helposti yhteneväisyyksiä sekä keskustella erimielisyyksistä. Mietttikää myös mistä tykkäätte ja mistä ette. Näin alkavat helposti rakentumaan häiden pääpiirteet.

Häissä mieleenpainuvin asia mielestäni on häiden tunnelma. Kannattaa siis miettiä yhdessä häiden tunnelmaa ja millä asioilla kyseinen tunnelma saavutetaan. Kun on aika tehdä päätöksiä, niin on helpompaa kun voi vertailla, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat toivottuun häätunnelmaan.

Ideoita ja niiden keräämistapoja on monta. Ideoita löytyy häälehdistä, blogeista, instagramista ja pinterestistä. Itse käytän tällä hetkellä ideointiin lähinnä nettiä ja talletan sieltä ideoita tietokoneelle sekä pinterestiin. Instagramissa on myös helppo laittaa kuvia ”arkistoon”, jolloin niihin on myös helppo palata. Ideoita kannattaa kerätä kaikesta silmää miellyttävästä: somistus, paikka, tunnelma, hääpuku, kukat, sormukset yms.

Toinen jota suosittelen ovat hääblogit! Sieltä löytää paljon ideoita omiin häihin ja saatat löytää ihan tuntemattoman toimijan tätä kautta. Täältä on myöskin helppo kysellä muilta morsiammilta suosituksia ja juttelemaan omaa mieltä askarruttavista jutuista. Mikä ihanampaa kuin jutella muiden samanhenkisten ja samanlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Budjetti
Budjetti, tuo hirvittävä sana.. Kaiken fiilistelyn ja ideoinnin lisäksi budjetti on sellainen, josta kannattaa myös lähteä liikkeelle. Näin pystytte miettimään konkreettisesti mihin teillä on varaa. Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että kuinka paljon olette halukkaita käyttämään häihinne rahaa. Sen jälkeen mihin haluatte panostaa ja mistä ”pihistää”. Budjettiin vaikuttaa kuitenkin  eniten vieraiden määrä ja se mihin halutaan panostaa.

Haasteita alkuun saattaa olla rahankäytön arvioinnissa, koska ette välttämättä tiedä kuinka paljon mikäkin asia maksaa. Tähän itse koin helpottavaksi alkuun hieman googlailla eri toimijoiden hintoja. Toinen vinkki on Tahtoo.fi:n budjetti, johon pystyy luomaa mallibudjetin, joka antaa hieman osviittaa siitä, mihin menee eniten/vähiten rahaa. Itse koen, että eniten rahaa menee: hääpaikkaan, cateringiin sekä valokuvaukseen.

Mikäli säästöjä vielä tässä vaiheessa ei ole kovin paljoa, niin kannattaa tehdä myös säästämiselle oma suunnitelma.

Vieraslista
Vieraslistan teko häiden alkuvaiheessa on haastavaa, mutta kannattavaa. Meidän tilanteessa häihin oli yli puolitoista vuotta, joten tilanne kutsuttavien suhteen saattaa muuttua (ystävyys katkeaa, uusi työpaikka ja työkaverit, sukulaisista aika jättää..). Joten lähdimme itse liikkeelle siitä, että ketä nyt ainakin häihin kutsutaan: sukulaiset, parhaat ystävät, .. Näin myös päästään hyvin pohtimaan sitä, että ketä oikeasti halutaan häihin ja ketkä rajataan ulkopuolelle.

Vierasmäärä täytyy alustavasti saada selville myös sen takia, että vierasmäärä vaikuttaa myös juhlapaikan valintaan. Jokaisella juhlapaikalla on suositus henkilömääränsä, jota ei voi eikä kannata ylittää. Myös budjetin suunnittelu cateringin osalta on helpompaa, kun vierasmäärä on tiedossa.

Me lähdettiin miettimään vieraslistaa sen avulla, että minkä suuruiset häät haluttaisiin. Päätimme, että häävieraita olisi noin 80 ja ihan maksimissaan 100 henkeä. Tämän jälkeen listattiin ylös henkilöt jotka varmasti haluamme häihin (sisarukset, vanhemmat, isovanhemmat sekä parhaat ystävät). Tämä jälkeen lähdimme katsomaan sukujamme läpi. Meillä tilanne on sellainen, että itseni suku on hyvin pieni, joten omat sukulaiseni oli helppo lisätä. Miehen suku on todella iso ja pelkällä hänen suvullaan saisimme vierasmäärän täyteen. Tämän suhteen kävimmekin paljon keskustelua kahdestaan sekä miehen vanhempien kanssa, että mihin kutsutut rajataan ja luulen, että tämä saattaa vielä muuttua. Tärkeintä meille häissä kuitenkin on ystävät ja niitä haluamme juhliin mahdollisimman paljon.

Juhlapaikka
Hääpaikan varaus kannattaa aloittaa ensimmäisten asioiden joukossa ja olla todella ajoissa liikkeellä. Suosituimmat hääpaikat saattavat olla sesonkiaikana täyteen varattuina jopa seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Sesonkiajan ulkopuolella vapaita päiviä löytyy varmasti enemmän. Hääpaikan varaamisessa menee myöskin aikaa.Paikkoja kannattaa myöskin käydä katsomassa ennen varaamista, jotta voitte varmistua siitä, että paikka vastaa teidän odotuksia (kuvat saattavat hämätä).

Tässä myös muutamia hakuvinkkejä:

  • Venuu, jossa pystyy hakemaan tiloja henkilömäärän sekä paikkakunnan/alueen mukaan. Toki täältä löytyy ehkä ne suosituimmat paikat, jotka myös markkinoivat aktiivisesti tilojaan.
  • Hääblogeista muiden hääpaikkojen katselemista. Täältä saattaa löytyä erikoisempia paikkoja, jotka harvoin markkinoivat itseään mitenkään.
  • Hääohjelmista. Itse katselin vanhoja unelmahäitä, neljät häät suomi sekä satuhäitä, joista bongailin hääpaikkoja ja sitten tätä kautta googlailin tiloja. Näin löysin muutamia ”tietäjät tietää” paikkoja. Näistä sai myös helposti vähän osviittaa siihen, miten paikka toimii häissä.

Itse aloitin hääpaikkojen etsimisen noin kaksi vuotta ennen häitä ja tarjouspyyntöjä laitoin muutamaa kuukautta myöhemmin. Käytin paikkojen etsimiseen huomattavan määrän aikaa, joten varmasti nopeamminkin homma onnistuu 🙂 Meillä tosiaan ei ollut muuten päätetty aikaa, kuin että toiveena oli elokuu ja mielellään elokuun ensimmäinen viikonloppu.

Catering
Myös cateringiin kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin, sillä juhlapaikkojen ohella, myös cateringit ovat erittäin suosittuja ja myyvät nopeasti sesongit loppuun. Kannattaa rauhassa vertailla hintoja, menuvaihtoehtoja ja palvelusisältöjä, sillä kukaan ei halua häihinsä kehnoa ruokaa. Jokaiselle löytyy jotakin, sillä cateringejä on varsin laidasta laitaan.

Mitä lisäisit itse listalle? 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s